Ce este alcoolismul? Înțelegerea bolii tulburării consumului de alcool (TCA) Partea a II-a

Ce este alcoolismul? Înțelegerea bolii tulburării consumului de alcool (TCA) Partea a II-a

Dacă citești acest articol probabil ești în căutare de informații despre ce este alcoolismul, pentru tine sau pentru cineva drag. Alcoolismul este o problemă prea puțin mediatizată raportat la nivelul suferinței pe care, direct și indirect, îl provoacă. Continuăm în acest articol să-ți prezentăm cât mai multe informații pertinente, verificate și obiective.

Alcoolismul nu este o lipsă de voință

Una dintre cele mai dăunătoare concepții despre alcoolism este că acesta este pur și simplu o chestiune de lipsă de voință sau un eșec moral. Sunt credințe care nu doar că îi stigmatizează pe cei care se luptă cu această tulburare, dar îi și împiedică pe aceștia să caute ajutor. În realitate, alcoolismul este o afecțiune medicală complexă, influențată de o combinație de factori genetici, psihologici și de mediu.

Cercetările arată că genetica joacă un rol semnificativ în dezvoltarea TCA. Potrivit Institutului Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA), factorii genetici reprezintă aproximativ 50% din riscul de alcoolism. Persoanele cu antecedente familiale de dependență de alcool au mai multe șanse să dezvolte ei înșiși TCA din cauza trăsăturilor moștenite care afectează modul în care organismul procesează alcoolul și experimentează efectele acestuia. Cu toate acestea, genetica singură nu poate determina dacă cineva va deveni alcoolic. Factorii de mediu, cum ar fi expunerea la consumul excesiv de alcool în copilărie, traumele, stresul și tulburările de sănătate mintală, contribuie, de asemenea, la dezvoltarea TCA.

Pentru multe persoane cu TCA, consumul de alcool devine o modalitate de a face față problemelor subiacente, cum ar fi anxietatea, depresia sau traumele nerezolvate. Alcoolul poate amorți temporar aceste trăiri, dar în timp, le exacerbează, ducând la un ciclu periculos de „automedicație”. Acesta este unul dintre motivele pentru care multe persoane cu TCA suferă și de tulburări de sănătate mintală concomitente și de aceea tratarea dependenței, dar și a problemelor de sănătate mintală subiacente, este esențială pentru o recuperare cu succes.

Natura progresivă a tulburării consumului de alcool

TCA este o tulburare progresivă, ceea ce înseamnă că, lăsată netratată, se agravează în timp. În stadiile incipiente, cineva poate bea în exces doar în situații sociale sau poate folosi alcool pentru a se relaxa după o zi stresantă. Cu toate acestea, pe măsură ce toleranța lor crește și dependența se instalează, tiparele lor de consum escaladează. Ceea ce ar putea începe ca un consum excesiv de alcool în weekend se poate transforma rapid în consum zilnic, alcoolul devenind punctul principal al vieții lor.

Progresia alcoolismului urmează adesea un model previzibil

Etapa incipientă: toleranță crescută, consum de alcool mai mult decât rezonabil și utilizarea alcoolului ca mijloc de a face față stresului sau emoțiilor negative.

Etapa de mijloc: consumul în secret, neglijarea responsabilităților, pierderi de cunoștință și pierderea controlului asupra consumului, în ciuda dorințaei de a-l reduce.

Etapa târzie: dependență fizică, simptome de sevraj în lipsa consumului, probleme grave de sănătate, deteriorarea relațiilor și o scădere semnificativă a calității vieții.

Fără intervenție, TCA poate duce la o serie de consecințe pe termen lung, inclusiv boli hepatice (ciroză și ficat gras), boli de inimă, pancreatită și un risc crescut de diferite tipuri de cancer. Consumul cronic de alcool poate afecta, de asemenea, creierul, ducând la tulburări cognitive, pierderi de memorie și afecțiuni precum sindromul Wernicke-Korsakoff, o tulburare severă de memorie cauzată de deficiența de vitamina B1 (tiamină), des întâlnită la alcoolici.

 

dependența a devenit o epidemie

De ce alcoolismul este o boală și nu o alegere

Înțelegerea faptului că alcoolismul este mai degrabă o tulburare decât o alegere este esențială atât pentru cei care suferă de această afecțiune, cât și pentru familiile acestora. Modificările creierului cauzate de consumul cronic de alcool influențează capacitatea unei persoane de a lua decizii raționale, de a-și controla impulsurile și de a-și regla emoțiile. Acesta este motivul pentru care persoanele cu TCA continuă adesea să bea, deși știu că le distruge sănătatea, relațiile și cariera.

Recunoscând alcoolismul ca fiind o tulburare, putem schimba accentul de la vină la tratament. La fel ca și alte boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă, TCA necesită management și sprijin pe termen lung. Tratamentul implică adesea o combinație de terapie comportamentală, medicamente și grupuri de sprijin gen Alcoolicii Anonimi, unde indivizii pot găsi îndrumări și încurajare de la cei care înțeleg lupta lor.

Rolul grupurilor gen alcoolici anonimi (AA) în recuperare

Grupurile AA sunt  o comunitate de oameni care își împărtășesc unii altora experiențele, puterea și speranța, pentru a-și rezolva problema comună și pentru a-i ajuta și pe alții să-și revină după alcoolism. 

Unul dintre motivele pentru care grupul este atât de eficient este acela că el oferă dependenților o comunitate de colegi care înțeleg provocările alcoolismului. Acest sprijin de la egal la egal este crucial, deoarece ajută la diminuarea sentimentelor de izolare și rușine, care sunt bariere comune în căutarea ajutorului. Întâlnirile AA sunt disponibile în majoritatea orașelor și sunt gratuite și confidențiale, deschise oricui se luptă cu dependența de alcool.

Fă primul pas: caută ajutor

Dacă tu sau cineva apropiat duceți această povară a alcoolismului, cel mai important lucru pe care ai nevoie să-l înțelegi este faptul că ajutorul este disponibil. TCA este o tulburare ce se poate trata, iar recuperarea este posibilă dacă ai sprijinul potrivit. Prin grupuri de suport, consiliere, tratament medical sau o combinație a acestora, milioane de oameni au depășit cu succes alcoolismul și și-au reconstruit viața.

Recunoașterea semnelor TCA, cum ar fi toleranța crescută, pierderea controlului asupra consumului de alcool și simptomele de sevraj, este primul pas către recuperare. Dacă îți sunt familiare aceste semne, caută-ne.

În Oradea, avem întâlniri periodice în grupuri cu prezență fizică:

Pentru dependenți : joia, de la orele 19.00 – tel. 0744.514.552 – Claudiu
Pentru codependenți: miercurea, de la orele 18.00 – tel. 0772.219.719 – Simona
Angel Tripon

Știri și noutăți

Rămâi conectat cu noi și te vom ține la curent cu noutăți legate de activitățile fundației. Așa vom putea găsi o modalitate de colaborare și sprijin reciproc.